Europeiska ETF:er

Kan vi hitta alternativ till de populära amerikanska ETF:erna? Svaret är ja.

Registrera dig på 3 minuter med BankID

ETF:er på investeringssparkonto (ISK)

ETF är en förkortning för Exchange Traded Funds, eller helt enkelt indexfonder som handlas på börsen. De flesta marknader har sådana och fonderna är populära bland både investerare och mer kortsiktiga traders. Detta är ett lättillgängligt alternativ till de traditionella indexfonderna som man kommer åt via vårt fondtorg. ETF:er går snabbare att handla och handeln sker till ett mer förutsägbart pris.

ISK har varit en populär kontoform sedan den introducerades. Med den vet man att det går att handla fram och tillbaka i aktier och fonder utan att behöva betala skatt vid varje vinst som görs. Detta gäller även handel med ETF:er. Kontotypen har dock vissa begränsningar som är relevanta i förhållande till ETF:er. En begränsning är att du endast kan handla instrument som är noterade (eller registrerade bosatta) inom EU/EES.

Den största marknaden för ETF:er finns i USA, och det är där de äldsta, mest kända och mest omsatta ETF:erna finns listade. Många kunder har handlat eller investerat långsiktigt i dessa, men med handel på ISK får man leta efter ett europeiskt alternativ.

Index: Utvalda ETF:er

Dessa ETF:er motsvarar utvecklingen av populära amerikanska index.

 

us ticker

index

EU alternativ

Europeiskt namn

alternativ

SPY

S&P 500

XSPX

Xtrackers S&P 500 UCITS ETF (Sverige)

VUSA (UK)

DIA

Dow Jones Industrial Average

CIND

iShares Dow Jones IND AVRG ETF (UK)

C010 (Tysk)

QQQ

Nasdaq

EQQQ

Powershares NASDAQ 100 ETF (UK)

EXXT (Tysk)

ACWI

World Index

IWRD

iShares MSCI World UCITS ETF (UK)


IAU

Gold

EGLN

iShares Physical Gold ETC (UK)

SGLP (UK)

VGK

Europe

VEUR

Vanguard FTSE developed Europe UCITS ETF

EXSA (Tysk)


Likviditet och bekväm handel med ETF:er

Det finns flera anledningar till att ETF-handel endast i liten utsträckning är utbredd bland "vanliga" fond- och aktiehandlare i Sverige, medan erfarna och professionella investerare ofta handlar med dessa. Det ena är uppenbart att merparten av fonderna är noterade utomlands. I Sverige hittar vi ett tjugotal ETF:er. Utöver detta måste man gå till stora marknader som Tyskland eller USA för att hitta ett större utbud av sådana fonder. I båda dessa länder finns mer än 1 000 varianter tillgängliga. Utländska marknader är tillgängliga för våra kunder via Web Trader, Infront Mobile eller plattformen Active Trader.

Ett annat uppenbart hinder är att företagen bakom ETF:erna inte är välkända bland de flesta. I verkligheten är det dock väldigt stora förvaltningsbolag som ligger bakom dessa. Exempelvis ägs iShares, som ligger bakom EXH1 Oil & Gas ETF, av Blackrock som är världens största kapitalförvaltare. Fondfamiljen db-X Tracker drivs av Deutsche Bank (db). XACT Fonder drivs av Handelsbanken. SPDR ägs av State Street, ett S&P 500-företag, världens största depåbank och USA:s näst äldsta bank som fortfarande existerar.

Likviditeten kan i vissa fall ifrågasättas i dessa fonder eftersom du ibland endast kan se lite handel. De faktiska affärerna spelar dock mindre roll än du tror, ​​eftersom priserna i dessa i praktiken ofta styrs av market makers vars uppgift är att alltid se till att priserna speglar värdet på den underliggande "korgen" av tillgångar som ingår i indexet. Själva aktierna är oftast bland börsens mest omsatta. Det viktiga är därför att titta på spreaden (skillnaden mellan sälj- och köppriser).

Hur man hittar de bästa ETF:erna

Denna fråga har inget direkt svar. När det kommer till att hitta ETF:er har vi skapat en lista på webben för de som handlas i Norden. Denna lista hittar du även på vår kundwebb under Marknad/Prislistor. I handelsapplikationen Web Trader hittar du även detta, samt en lista över de mest omsatta ETF:erna i USA (men dessa kan alltså inte ägas på ett ISK). I Pareto Mobile för Mobilen kan du söka efter namn eller tickers på ETF:er du känner till, eller få listor genom att söka under "Mer - Sök - Kedjor" i menyn. I vår plattform Active Trader kan du hitta listor över ETF:er i varje land genom att klicka på menyn med de tre raderna uppe till höger, och välja ETF:er under "Equities".

En utmaning med ETF:er är att de har utvecklats utan någon speciell tanke på att skapa lättbegripliga och lätt igenkännliga namn. Möjligen beror detta på att ETF:er historiskt ofta har handlats av proffs, eller finansiella rådgivare som agerar som mellanhänder för kunder. Många av ETF:erna består av namnet på emittenten utöver en mer eller mindre tydlig beskrivning av vad ETF:s underliggande är. Låt oss visa ett exempel:

ETF:en med tickern ZPDH noterad i Tyskland har en exponering mot S&P Health Care-sektorn och har det ringande namnet SPDR S&P US Health Care Select Sector ETF i våra system. Om du bryter ner detta får du:

  • SPDR - En ETF-familj från State Street Global Advisors, en av världens största kapitalförvaltare.
  • S&P US Health Care - En undersektor till S&P 500, som innehåller företag som är belägna inom sektorn "hälsovård". Dessa är de stora, välkända hälsonamnen som visas i den här tabellen:

Hur man väljer den bästa ETF:en bland flera liknande

Det finns ingen slutsats på detta område heller. Man kan titta på vilka ETF:er som är mest omsatta, men det ger inte nödvändigtvis en bra bild. För ETF:er på huvudindexen (S&P 500, NASDAQ 100, Eurostoxx 50, etc.) handlas också mycket likvida terminer nästan dygnet runt. Det gör att market makers (de som står bakom och sätter priser) kan handla stora belopp relativt enkelt när som helst. En bra indikator är att titta på "spreaden", det vill säga skillnaden mellan vad som är köp- och säljpriset för ETF:en på marknaden. Ju snävare spread, desto högre likviditet i ETF, och därmed lägre implicita kostnad för att göra ett köp eller en försäljning.

Spreads på dessa främst USA-relaterade ETF:er tenderar att minska när den amerikanska marknaden öppnar. Helt enkelt för att handeln med de underliggande aktierna då är ännu livligare. Generellt sett är dock priserna i dessa bra, och ju längre du behåller dem desto mindre betyder 0,1% eller liknande vid köp. Courtageavgifter, tillgång till realtidskurser etc spelar också roll.

Sammantaget är ETF:er bra produkter och fler borde se dessa som ett mycket likvidt (lätt omsättbart) och billigt alternativ till traditionella indexfonder. ETF:er är bra, och du kan enkelt blanda ETF:er, gemensamma fonder och aktier på samma konto.

Frågor eller tips om ETF:er? Kontakta oss gärna.

Handlar du ETF:er och vill veta vad Pareto Securities kan erbjuda dig?

Ett dedikerat team av aktiemäklare med lång erfarenhet av handel och trading ger dig snabb och professionell hjälp. Vi kan hjälpa till med både tekniska och marknadsrelaterade frågor.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett samtal om vad vi kan erbjuda dig som investerare.

Du kan läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår sekretesspolicy.




Välkomsterbjudande - Pareto Start

Bli kund nu

Registrera dig på 3 minuter med BankID.