Gå til innholdet

AI öppnar upp oändliga möjligheter

Open AI's Chat-GPT har tagit hela världen med storm och var startskottet för stora AI-investeringar från mängder av bolag i olika industrier. De amerikanska tech-jättarna får mest uppmärksamhet men AI-bolag på hemmaplan är också med i racet.

Stora satsningar inom AI

Open AI är en organisation som fokuserar på att utveckla säker och gynnsam artificiell intelligens genom banbrytande forskning inom maskininlärning och naturlig språkbehandling. En av deras mest anmärkningsvärda prestationer är utvecklingen av GPT-familjen av språkmodeller, inklusive ChatGPT, som är speciellt utformad för konversationsapplikationer. Microsoft har gjort flera investeringar i OpenAI, inklusive en investering på 1 miljard USD år 2019 och en annan på 3 miljarder USD år 2021, vilket gav dem exklusiva rättigheter att tillhandahålla molntjänster till OpenAI. År 2023 investerade Microsoft ytterligare 10 miljarder USD i OpenAI, vilket ger dem 75% av företagets vinster tills investeringen har återhämtats och därefter en ägarandel på 49%.

OpenAIs ChatGPT är en AI-modell som kan delta i mänskligt liknande konversationer med användare, och den har redan nått 100 miljoner månatliga aktiva användare bara två månader efter lanseringen. Lanseringen av ChatGPT har fått omfattande mediebevakning och höjer medvetenheten om konversations-AI. Det förväntas att Microsoft kommer att använda ChatGPT och liknande verktyg i sin sökmotor, webbläsare och för att förbättra sin Office-suite, inklusive Word, Excel och PowerPoint, i framtiden.

På hemmaplan finner vi Artificial Solutions, som specialiserar sig på att utveckla och leverera mjukvara för konversationell AI-teknologi. Företaget grundades 2001 och har sedan dess utvecklat flera verktyg för att hjälpa företag att skapa smarta chatbots, virtuella assistenter och andra AI-drivna konversationslösningar. Artificial Solutions har också utvecklat en egen konversationsplattform, Teneo, som är en av de mest avancerade och flexibla plattformarna för att bygga och implementera konversationssystem. Teneo-plattformen kan integreras med andra teknologier och system för att skapa helt skräddarsydda konversationslösningar för företag inom olika branscher.

”Konversations-AI gör det möjligt för oss att ha mer naturliga och meningsfulla samtal med teknik, vilket öppnar upp oändliga möjligheter för hur vi kan använda det i vår vardag.” - Forbes Goldman, analytiker, konsumentbolag.

Bli kund hos Pareto och ta del av välkomsterbjudandet

Bli kund hos Pareto och upptäck våra tjänster med vårt svårslagna välkomsterbjudande. När du har öppnat ett konto hos oss handlar du svenska aktier till vårt lägsta courtage, 39kr (0,03%). Som aktiv kund hos Pareto får du även fri tillgång till den populära handelstjänsten Infront Web Trader i upp till tre månader. Dessutom får du ta del av Paretos breda analysutbud som täcker bolag och sektorer i flera länder. Låter Pareto som något för dig? Kontakta oss på online@paretosec.se så besvarar vi gärna dina frågor. 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev