Gå til innholdet

Energi-ETF:er i Europa

Vill du investera i energisektorn, men osäker på vilket bolag du ska välja? Det finns flera börshandlade fonder (ETF:er) som ger just denna exponering och som handlas i Europa.

Intresset för energisektorn har ökat stadigt senaste åren. Kombinationen av god efterfrågan och ett begränsat utbud på oljemarknaden har bidragit till ett stärkt oljepris. För flera oljebolag förväntar vi oss rekordstarka kassaflöden under de kommande åren. Samtidigt är reserversättningsgraden i många bolag påfallande låg och det finns stor kapacitet tillgänglig inom de flesta segmenten av Oil Service. En klassisk cyklisk situastion som fångar många investerares intressen.

Många frågar sig om det finns lämpliga ETF:er inom sektorn där man kan få exponering utan att ta något bet på ett enskilt bolag. Svaret är ja

Europeiska Energi-ETF:er

ETF:er handlas på många börser i Europa, men flera av dessa är faktiskt samma fond, bara det att de är noterade på flera marknader. Några av dessa är samma ETF:er som de som är noterade i USA, men i Euro-klassen beräknat för europeiska investerare. Genom en snabb sökning av de 1 335 ETF:erna som är noterade i Tyskland kan man enkelt få upp de mest relevanta och även se att det finns flera ETF:er med exponering mot samma index, fast från olika emittenter. Den med störst marknadsvärde är den som då kommer visas.

ETF-namn Ticker Underliggande Storlek
db-X MSCI World Energy ETF XDW0 MSCI World Energy Index 298 MEUR
iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas EXH1 Europe 600 Oil & Gas 972 MEUR
Lyxor MSCI World Energy TR ETF LYPC MSCI World Energy (TR) 77 MEUR
iShares S&P 500 Energy Sect ETF QDVF S&P 500 Energy 435 MEUR

 

Bilderna nedan visar topp 10 positioner i EXH1 som följer de europeiska Oil & Gas-indexen samt de i XDW0 som följer World Energy Index. Båda fonderna är noterade i Tyskland. Giganten Exxon Mobil utgör 13,4% av världs-ETF:en, medan franska Total utgör hela 30% av marknadsvärdet i den europeiska, före Shell och BP som är lika store med 15% vardera.

Top holdings i EXH1 iShares STOXX Europe Oil & Gas ETF


Top holdings i XDW0 - db x-Trackers MSCI World Energy ETF


Likviditet och praktisk handel med ETF:er

Det finns flera orsaker till att ETF-handel bara i liten grad är utbrett bland "vanliga" fond- och aktiehandlare, medan mer erfarna och professionella investerare ofta handlar i dessa. En är uppenbart att de flesta fonderna är noterade i utlandet. I Sverige finner man ett tjugotal ETF:er, som vi har lagt upp i vårt ETF-center. Utöver detta måste man blicka mot större marknader såsom Tyskland eller USA för att finna ett större urval av noterade fonder.  Utländska marknader är tillgängliga för våra kunder genom WebTrader, Pareto Trader for Mobil eller vårt mest avancerade handelssytem Infront Active Trader.

Ett annat tydligt hinder kan vara att vissa av bolagen som ger ut ETF:er är okända för gemene man. I realiteten är det dock mycket stora förvaltningsbolag som står bakom dessa. Exempelvis ägs "iShares", som står bakom den ovan nämnda EXH1 Oil & Gas ETF, av Blackrock som är världens största kapitalförvaltare. db-X Trackers drivs av Deutche Bank (db). XACT Fonder drivs av Handelsbanken etc.

Vissa kan även vara osäkra när det kommer till likviditeten i dessa då det bitvis kan se ut som det är liten handel. Detta ska man dock ta med en nypa salt de den mesta likviditeten går via market makers och det är dessa som ser till att kurserna reflekterar värdet på de underliggande aktierna som ingår i fonden.
 

Denna artikel är menad som en vägledning inom ett intressant tema och är inte någon konkret köp- eller säljrekommendation för något av de nämnda instrumenten.

 

För att få tillgång till ETF:er och aktier noterade i utlandet måste du vara kund hos Pareto och använda någon av följande handelslösningar:  WebTraderPareto Trader for Mobil eller Infront Active Trader (se länk till produktsidan för mer info och möjlighet till att få en kostnadsfri testperiod). Som kund på Pareto får du dessutom tillgång till värdepapperskreditintradagskredit och blankning.

Ta kontakt med vårt online-team om du har några frågor, så hjälper vi dig att finna en handelslösning som passar dig. Du når oss på 08-402 52 10, eller genom att skicka e-post.

Relaterade artiklar:

Derfor bør du handle ETFer

Aktuellt
19-08-2016 av Karl Oscar Strøm

Paretopodden ep.26 Olje & Offshore Konferansen 2018

Pareto-TV
14-09-2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen og Christopher Mo Dege

EQNR: Sterk kontantstrøm og produksjonsvekst

Pareto-TV
20-08-2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen

Tre senaste från Pareto:

Jag önskar att få ta del av uppdateringar från Pareto-TV

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.