Gå til innholdet

Amerikanska ETF:er

I USA hittar du många börsnoterade fonder som ger exponering mot olika segment, här är en översikt.


Den uppenbara fördelen med ETF:er gentemot traditionella fonder är att du kan köpa och sälja ETF:erna när du vill till det pris du ser på marknaden. De flesta ETF:er lätta att förstå då de ger exponering mot välkända index på ett tydligt sätt, på samma sätt som traditionella indexfonder. Fondtypen har därför blivit mycket populär bland både investerare och traders och i USA dominerar nu ETF fondmarknaden.

Praktisk handel med ETF:er

En poäng som är värd att nämna i samband med handel i USA-noterade ETF:er är att informationen om fonderna inte nödvändigtvis är i samma format som krävs i EU, och fonderna är (oftast) inte heller registrerade/godkända för marknadsföring, inom EU/EES. Vi marknadsför dem inte heller och har inga band till leverantörerna bakom dessa produkter. Mycket bra och heltäckande information om fonderna finns oftast på fondernas hemsidor som kan hittas via en enkel sökning på Google, eller via bra sökverktyg som t.ex. www.etfdb.com. De är vanliga börshandlade värdepapper utan hävstång som handlas på amerikanska börser på samma sätt som amerikanska aktier, och små och stora kunder har handlat dessa i många år. Pareto erbjuder handel i USA. För handel av ETF:er i USA krävs det att du är professionell kund. Det blir det genom att fylla i denna blankett samt uppfylla kraven.

Populära ETF:erna som kunder handlar i USA

Urvalet i ETF:ernas ursprungsland, USA, är stort och specialiserat. I många fall finns det flera varianter från olika konkurrerande leverantörer. Vi visar då de mest kända/handlade, men kan även lyfta fram några alternativ. I tabellen nedan har vi valt ut de som är mest likvida, eller som handlas på våra hemmamarknader (Sverige) och de mest populära ETF:erna som kunder handlar i USA.

US ticker Namn
SPY SPDR S&P 500
QQQ PowerShares QQQ Trust (NASDAQ 100)
DIA SPDR Dow Jones Industrial Average ETF
ACWI iShares MSCI ACWI UCUITS ETF
IAU iShares Gold Trust
VGK Vanguard FTSE European ETF

Verktyg ETF:er USA

För USA-noterade ETF:er kan vi rekommendera webbplatsen ETF-Database som har ett mycket bra sökverktyg. Efter att du hittat en lämplig fond här kan du handla den via våran Onlinetjänst, Paretosec.se samt handelsplattformerna Web Trader eller Active Trader. I övrigt har fondleverantörerna ofta väldigt bra hemsidor, med bra överblick och information om sina fonder. Vissa har till och med svenska hemsidor, som t.ex. XACT Fonder. Vill du ha exponering mot amerikanska index kan du också hitta ett rikt urval av europeiska registrerade och börsnoterade ETF:er. Ofta kommer dessa från samma leverantör som äger/driver de mer kända amerikanska varianterna.

Registrera dig till vårt nyhetsbrev