Gå til innholdet

Analys

Munters är redo för en vändning!

Vi tog under förra veckan upp Munters för bevakning. Här kan du ta del av våra kommentarer kring bolaget.

Please refer to important disclosures here.

 

Munters introducerades på börsen i maj 2017 till kursen 55 kr och steg därefter snabbt till 80 SEK. Tyvärr fick bolaget problem i ett av sina absoluta mest intressanta kund områden, Data Center. En avbokad stororder på 37 MUSD och lönsamhetsproblem med två stora order till Facebook på hela 450 MSEK orsakade förluster i divisionen under 2017. Munters har haft ett tufft år under 2017 och inte levt upp till förväntningarna och därför har aktiemarknaden straffat bolaget med en kraftig kursnedgång ner till strax under 50 SEK. Vi ser dock tydliga tecken på att bolagets utveckling är på väg att vända under 2018 och vi ser en bra uppsida i aktien på ca 25 %.


Vår syn är att bolaget är på väga att vända utvecklingen och att tillväxten i kundsegmenten Data Center och litiumbatterier på ca 25-30% per år innebär att tillväxten i hela Munters kan ligga på 9-10% per år till slutet av vår prognosperiod till 2020 vilket är en av de högsta tillväxttakterna i den svenska tillverkningsindustrin.
 

Munters är en världsledande tillverkare av utrustning för avfuktnings- och temperaturkontroll för systemkritiska applikationer som återfinns t.ex. inom data lagring och i tillverkningen av litiumbatterier. Dessa två kundområden svarade för 16 % av Munters försäljning under 2017. Klimatkontroll i systemkritiska användningsområden återfinns i hela ekonomin och Munters har delat upp verksamheten i fyra divisioner. Air Treatment (54 % av försäljning under 2017) som ansvarar för alla kundområden utanför jordbruk och data center som t.ex. tillverkning av litiumbatterier, allmän tillverkningsindustri, läkemedel, livsmedel, processindustri och livsmedelshandel. Division AgHort med 27 % av försäljningen ansvarar för klimatkontroll i jordbrukssektorn och division Data Center 13 % av försäljningen svarar för försäljningen till världens datalagringsindustri med jättarna Facebook, Google och Amazon som svarar för ca70% av divisionens försäljning. Munters har även en lite udda fågel i sitt produktsortiment, Mist Elimination som svarar för 6 % av försäljningen och som marknadsför utrustning för rening av stoftutsläpp särskilt inom kolkraftsindustrin. Mist Elimination tillverkar även reningsutrustning för stoftavskiljare för den marina industrin.

 

Försäljning och EBITA-marginal 2013-2020                               Divsioner andel av försäljning 2017

                 

 

 

3 siste fra Pareto:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.