Gå til innholdet

Analys

Betsson - Tillbaka i gammal god form

Bolaget redovisade ett starkt tredje kvartal med en god försäljningstillväxt

Please refer to important disclosures here.

 

Den forna tillväxtstjärnan Betsson har under senare år haft det tufft att hänga med i en allt tuffare konkurrenssituation då bolaget har lidit av intern ineffektivitet, erbjudit en undermålig konsumentprodukt samt mött kraftig valutamotvind från dess indirekta turkiska verksamhet vilken historiskt varit bolagets främsta kassako. Under hösten 2017 återgick ”Mr Betsson” Pontus Lindvall till VD-rollen för en tredje sejour och en ”back on track plan” initierades vilken gradvis har gett resultat under 2018.

Rapporten för tredje kvartalet var mycket stark och Betsson uppvisade en god försäljningstillväxt om 21%, varav 16% var organisk, samtidigt uppvisar bolaget nu god kostnadskontroll. Betsson har bland annat förbättrat funktionen/användarupplevelsen av själva kasino- och sportspelsprodukten, arbetat mer effektivt med CRM, ökat effektiviteten i marknadsföringen samt jobbat med att höja produktiviteten rent generellt inom organisationen och på så sätt kunnat reducera kostnader. Även om Betssons ”back on track” inte avslutas förrän våren 2019 så anser vi att Betsson nu är tillbaka på banan och får åter anses som en god konkurrent, speciellt på bolagets kärnmarknader i Norden och Västeuropa. Enligt VDn finns det ytterligare detaljer att putsa på och ambitionen är att åter bli bäst i klassen.

Efter Q3-rapporten har vi höjt våra estimat något för perioden 2018-2020 och värderingsmultiplarna är fortsatt attraktiva även om aktien stigit något efter rapporten. På våra prognoser handlas Betsson till ett P/E om 11x för 2019E och en investerare kan förvänta sig en direktavkasting om ~4.5% våren 2019. Vi är dock något avvaktande med vår rekommendation då Betsson har blivit bötfälld av den holländska regulatorn och riskerar nu att inte erhålla en spellicens när holländska marknaden regleras vilket vi tror kommer ske 2020. Vi tror dock att Betsson slutligen kommer tilldelas en spellicens om den holländska regulatorn ämnar uppnå en så lyckad spelreglering som möjligt men då vi har begränsad insikt i frågan så blir det allt för spekulativt att fastslå detta med säkerhet. Eftersom den holländska verksamhet representerar ~30% av gruppens rörelseresultat så finns det en betydande nedsida vid ett negativt besked. Vid ett positivt besked rörande de holländska ”problemen” så finns det en betydande uppsida i aktien då den upplevda risken skulle försvinna men för tillfället håller vi oss neutrala till aktien i väntan på mer information som kan komma under de närmaste kvartalen.

 

Som kund på Pareto får du i inloggat läge tillgång till hela analysen. Är du inte redan kund blir du enkelt det på bara ett par minuter med BankID.

                

 

3 siste fra Pareto:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.