Gå til innholdet

Analys

Ett tufft 2019 redan inprisat för Dometic

Vi tar nu upp Dometic Group för bevakning. Här kan du ta del av våra kommentarer kring bolaget.

Please refer to important disclosures here.


Dometic Group är ett världsledande bolag inom ett brett spann av produkter till främst husvagnar, husbilar (fritidsfordon) och fritidsbåtar i Europa, USA och Australien samt en mindre andel i Asien. Medan ungefär 60 % av försäljningen går direkt till tillverkare av fritidsfordon och båtar kommer resterande 40 % från den mycket lönsamma eftermarknaden där man främst säljer reservdelar och komponenter via återförsäljare. Under de senaste åren har eftermarknaden haft en stabil tillväxt på 6-7%.

Aktien har tappat ungefär 30 % det senaste året orsakat av oro för den amerikanska marknaden för RVs vilket också spillt över på den Europeiska marknaden för fritidsfordon. Medan antalet leveranser av fritidsfordon i USA väntas ha minskat ungefär 5 % under 2018 låter tongångarna i den Europeiska marknaden mer positiva. Vi är fortsatt något skeptiska till den Europeiska marknaden men tror inte att det omöjligt att Europa visar ytterligare ett år med positiv tillväxt.

Vi tror att en kraftigt försämrad fritidsfordonsmarknad i USA kombinerat med ett svagare Europa redan ligger i inprisat i förväntningarna på aktien för 2019, varpå till och med små tecken på att nedgången inte blir så kraftig som marknaden tror kan bidra till att aktien får en bra utveckling under året. Vi tror inte att Dometic kommer att ha någon organisk tillväxt under 2019 men på grund av förvärv och positiva valutaeffekter kommer bolaget att växa sin försäljning trots detta. Som ett resultat av en försämrad marknad för fritidsfordon i USA tror vi att Dometics justerade EBIT-marginal för 2019 kommer att bli 14.1%, en försämring från de 14.5% vi förväntar oss för helåret 2018.

Utöver de kortsiktiga problemen ser vi stor potential för Dometic i att förbättra sin organisationsstruktur främst i EMEA som har tampats med dålig lönsamhet under en längre tid. Dometic har under en lång tid konsoliderat marknaden för produkter till fritidsfordon men har varit särskilt noga med att integrera bolagen de köpt på ett effektivt sätt. Framöver planerar Dometic att optimera sitt produktionsnätverk i Europa samt att lägga ut viss produktion av icke-kritiska komponenter på underleverantörer för att istället för att istället fokusera på tillverkning av viktiga delar och montering av slutprodukterna. Vi ser Dometic som en långsiktigt bra investeringsmöjlighet med strukturell tillväxt kombinerat med tydliga initiativ för att en förbättrad lönsamhet.

 

Försäljning, justerad EBIT-marginal och organisk tillväxt

 

Försäljning för första nio månaderna 2018 uppdelat på slutmarknad och region

 

Den fullständiga sektoranalysen (60 sidor) finner du på vår kundweb här . Alla aktiva kunder får full tillgång till vår analysprodukt.

Våra analytiker producerar en mängd bolags- och sektoruppdateringer varje dag. Mer info om vilka analyser du kan få från Pareto finner du här.

3 siste fra Pareto:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.