Gå til innholdet

Analys

Vindarna vänder för Outokumpu

Den Europeiska marknaden för rostfritt stål gick väldigt svagt under 2018, och vi tror att marknadspriserna kan förbättras under 2019. Tittar vi på historisk värdering så handlas aktien med 30% rabatt mot femårssnitt på EV/EBITDA och vi tycker att aktiecaset ser väldigt intressent ut på dessa nivåer.

Please refer to important disclosures here.

 

Europeisk marknadsledare på rostfritt stål

Outokumpu är en av marknadsledarna inom rostfritt stål med anor från tidigt 1900-tal då bolaget hittade malmfyndigheter i Finland. Bolaget är listat på Nasdaq OMX Helsingfors och har just nu ett marknadsvärde om ca SEK 12.5bn. Bolaget är framförallt aktivt i den Europeiska marknaden där man har en marknadsandel om 30% och Europa står för ca 60% av försäljningen. Utöver Europa så är bolaget verksamma i Nordamerika där man har en marknadsandel om 25% samt i Ferrokrommarknaden som är en viktig legering för att göra stålet rostfritt. Outokumpu är ett av få bolag som har en integrerad produktion genom sin Ferrokromgruva i Norra Finland. Till skillnad från kolstål så är efterfrågan på rostfritt stål mycket mer driven av konsumentprodukter, ca 50% av total efterfrågan.

Marknadskollaps för rostfritt samt interna problem har tryckt ner aktien

Den Europeiska marknaden för rostfritt stål gick väldigt svagt under 2018 som en effekt av Trumps tullar då handelsflöden av rostfritt stål förändrades. Som ett resultat av det så blev importpenetrationen i Europa väldigt hög, stundtals över 30% vilket tryckte ner baspriser. De handelskvoter som introducerades i Europa förra året för att motverka ökade importer har inte fungerat effektivt och några större exportörer av rostfritt stål så som Indonesien har uteslutits men kommer sannolikt att ingå i Europeiska handelskvoter från juni när EU-kommissionen granskar skyddsåtgärderna. Som ett resultat kom de europeiska baspriserna ner från omkring EUR 1 100 per ton till så lågt som omkring 700 euro per ton under 2018, en minskning med 35%. Systemet har omarbetats för 2019, med kortare kvotperioder och landspecifika volymer. Vi tror att det är sannolikt att marknadspriserna förbättras under 2019 även om våra uppskattningar är ganska försiktiga.

Samtidigt som marknaden har varit tuff i Europa har bolaget haft problem med sin kommersiella strategi i Nordamerika där man fortfarande är en ganska ny spelare. Kortfattat så satt bolaget under 2018 på dyra lager av råvaror samtidigt som man hade säkrat volymer till kunder på för låga priser. Aktiviteten hos Amerikanska kunder var även ganska svag i slutet på året som ett resultat av fallande priser på viktiga insatskostnader Nickel och Ferrokrom.

Botten i lönsamhet under Q1

Bolaget guidade förbättrad lönsamhet i Q2 mot Q1. Vi hade hoppats på lite mer positiva signaler men ser samtidigt att Q1 troligtvis är det sista riktigt dåliga kvartalet. I Q2 så kommer råvarumotvindarna i Nordamerika att vara borta då lager har arbetats igenom och vi räknar med att lönsamheten kommer att förbättras under året givet ökande marknadsandelar, förbättrad mix och andra åtgärder.

När det gäller Europa så har vi inte räknat med några större prisförbättringar under 2019 på grund av dålig visibilitet men sannolikheten för att priser i Europa försämras från de här nivåerna bedömer vi som låg.

Vi ser minst 40% uppsida i aktien på ett års sikt

Outokumpu har ett EBITDA-mål för 2020 om att nå EUR 750m i EBITDA. Varken vi eller marknaden tror på detta mål men vi tror att det finns god uppsida i aktien ändå, marknaden prisar just nu in ett rejält tapp i lönsamhet år mot år vilket vi inte ser. Vi räknar med att bolaget kommer att göra EUR 564m i EBITDA 2020, marknaden ligger nära. Tittar vi på historisk värdering så handlas aktien med 30% rabatt mot femårssnitt på EV/EBITDA och vi tycker att aktiecaset ser väldigt intressent ut på dessa nivåer. Vi ser minst 40% uppsida i aktien om bolaget levererar på våra 2020 estimat, och betydligt mer än så om bolaget skulle nå sitt egna mål.

EBITDA 2013-2021E

 

 

Som kund kommer du självklart åt den fullständiga analysen i inloggat läge.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.