Gå til innholdet

ETF-handel

ETF:er (Exchange Traded Funds) är börsnoterade fonder som handlas på samma sätt som en aktie, och är därför mycket populära både bland traders och investerare. ETF:er dominerar fondmarknaden i USA och handeln växer starkt även i Europa.

Bli kund

Därför bör du handla ETF:er

ETF:er är börshandlade fonder. I USA dominerar dessa fondmarknader både för traders och investerare. Vad bör du veta?


ETF:er är börsnoterade fonder som kan handlas på marknaden på samma sätt som en aktie. Den uppenbara fördelen gentemot traditionella fonder är att du kan köpa och sälja ETF:erna när du vill till det pris du ser på marknaden. Annars är de flesta ETF:er lätta att förstå då de ger exponering mot välkända index på ett tydligt sätt, på samma sätt som traditionella indexfonder. Fondtypen har därför blivit mycket populär bland både traders och investerare och i USA dominerar nu ETF:er fondmarknaden. Även i Europa börjar urvalet av fonder bli mycket bra, men av regulatoriska skäl är det svårare att hitta runt ETF-marknaden på den här sidan av Atlanten.

Investera långiktigt i ETF:er

För långsiktiga investerare är ETF:er jämförbara med traditionella indexfonder. Dessa är populära eftersom förvaltningskostnaderna är mycket låga, och det är lätt att förstå vad du har investerat i. De flesta ETF:er och indexfonder följer välkända enskilda landsindex som t.ex. Sveriges OMXS30, Oslo Börs OBX-index, USA:s S&P 500, Euro Stoxx 50, tyska DAX, eller index som innehåller flera marknader, till exempel Norden, Growth Markets eller World Index. På senare år har det även funnits ETF:er som innehåller ett mer specialiserat urval av aktier, t.ex. med exponering mot smalare sektorer, eller där aktier väljs ut enligt matematiska/kvantitativa kriterier. I USA finns det många av dessa, medan urvalet i Europa är mer blygsamt.

ETF:er för handel

Att handla direkt i marknadsindexen har länge varit utbrett bland professionella handlare och det är då derivat som indexterminer och indexoptioner som handlas mest. Hävstångsbaserade ETF:er och breda index gör denna typ av handel tillgänglig för en bredare publik. Dessa instrument är fonder med stora kortsiktiga rörelser och är därför lämpliga för handel, men mindre lämpliga för långsiktiga positioner. I Sverige finns börsnoterade fonder med både 1,5 och 2 gångers belåning på Bull and Bear OMXS30. I Norge finns det börsnoterade Bull and Bear-fonder som följer OBX-index med 2 gånger hävstång.

Likviditet i ETF:er

Ibland är kunder oroliga över likviditeten när de köper ETF:er eftersom det ibland verkar vara lite handel med dem. Det är logiskt att tänka så, men det är fortfarande fel. I alla ETF:er finns det en Marketmaker som sätter köp- och säljpriserna förutom köp- och säljintressen från andra investerare. I ETF:er baserade på de stora marknadsindexen är dessa köp- och säljkurser vanligtvis mycket bra, och volymen som erbjuds för köp/försäljning är vanligtvis stor. Det beror på att även terminer handlas på dessa index, vilket gör att market maker kan basera sig på likviditeten i dessa när han/hon sätter priser.

I de flesta ETF:er är det oftast inga problem att handla för ett par miljoner åt gången, med endast 0,1-0,3 % skillnad mellan köp- och säljpris (och där det teoretiskt "rätta" priset kommer att ligga i mitten). Om du ska genomföra särskilt stora beställningar kan det vara lämpligt att ringa oss, så tar våra professionella mäklare direktkontakt med market maker bakom fonden.

Kostnader för handel med ETF

När du lägger pengar i traditionella fonder får du fondandelar för hela det investerade beloppet, men du handlar till okända kurser som är kända först dagen efter. I ETF:er kan du tydligt se köp- och säljkurser på marknaden och handla på dessa. Vid köp av ETF:er kommer courtagekostnader att uppstå, på samma sätt som vid aktiehandel. Om du köper utländska ETF:er kommer du antingen att kunna göra upp i utländsk valuta (om du har ett valutakonto), eller så växlar vi åt dig.

Handla ETF:er på Pareto

På vår kundwebb kan du se en översikt över de ETF:er som är noterade på börser i Norden, och som kan handlas via vår hemsida. Genom Web Trader, Infront Mobile och plattformen Active Trader kan du handla aktier och ETF:er på hela 14 olika aktiemarknader som tillsammans täcker cirka 80% av världens kapitalmarknad. Särskilt i USA, Tyskland och Storbritannien är urvalet av ETF:er stort. Du hittar ETF:er listade på de olika marknaderna genom verktyg/marknadslista i Web Trader och Active Trader.

För USA-noterade ETF:er kan vi även rekommendera webbplatsen ETF-Database som har ett mycket bra sökverktyg. Efter att du hittat en lämplig fond här kan du handla den via Paretos handelsplattform. I övrigt har fondleverantörerna ofta väldigt bra hemsidor, med bra överblick och information om sina fonder. Vissa har till och med svenska hemsidor, som t.ex. XACT Fonder. En nackdel med amerikanska ETF:er är att de inte kan ägas på ett ISK. Vill du ha exponering mot amerikanska index kan du dock hitta ett rikt urval av europeiska registrerade och börsnoterade ETF:er. Ofta kommer dessa från samma leverantör som äger/driver de mer kända amerikanska varianterna. Mer om dessa här.

Sammanfattningsvis kan man säga att ETF:er är bra och spännande investeringsprodukter, som erbjuder fler möjligheter för både traders och investerare. Tillsammans med enskilda aktier och traditionella fonder är ETF:er här för att stanna, och är ett inslag vi förväntar oss att se aktivt användas av allt fler, även i Sverige.

Bli kund i dag i Sveriges mest spännande full-service mäklarhus

Jag önskar att få ta del av uppdateringar från Pareto-TV

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.