Gå til innholdet

Aktiehandel med stop loss

Handel med stop loss är centralt för många som handlar aktier. Här tittar vi närmare på vad det är och hur du kan använda detta.

Vad är en stop loss-order (SL)?

När du köper en aktie är naturligtvis förhoppningen en positiv kursutveckling (Plan A), vare sig detta sker på kort eller lång sikt. Iband blir det dock inte som man tänkt sig - aktiekursen faller istället 10% efter att negativa nyheter annnonserats av bolaget. Du måste nu omvärdera situationen (Plan B), men kursen faller ytterligare 20% innan du ens hunnit ta ett beslut. I det här läget hade det varit bra att ha möjligheten att automatiskt kunna begränsa förlusten. Med stop loss är detta möjligt!

När du har köpt en aktie kan du direkt lägga in en stop loss-order. En SL-order är en automatisk säljorder som "triggas" när aktiekursen faller till en given nivå. Du väljer själv nivån där du vill att ordern aktiveras. Med detta kan du "cut your losses" så att dessa inte blir större än de hade behövt bli. 

Exempel: Du har köpt 2 000 st. Swedbank A på 168kr. Kursen steg direkt till 169,5kr, men du vill säkra upp så att ditt innehav automatiskt säljs om kursen faller till 155kr. Du kan även lägga till att du inte vill sälja om den faller under t ex 154kr. Se nedan hur du lägger in ordern.

I Active Trader lägger du SL-order enligt ovan. Längst upp upp väljer du fliken "Strategi". Fyll sedan i antal aktier, Stop Loss (som strategi). Lägg sedan in Trigger Condition "Lower/Equal", Trigger Price samt Limit Price.

Du kan självklart även lägga stop loss-ordrar i USA! Läs mer här.

Du kan lägga in stop loss-orders via Pareto-siten, Web Trader, Pareto Trader för mobil och Active Trader

Stop loss-orders kan alltså vara väldigt användbart och rädda dig från stora förluster som annars kan uppstå. Det är också ett väldigt bra hjälpmedel för dig som har många aktiva ordrar i marknaden eller om du inte har möjlighet att sitta framför skärmen och följa kurserna i realtid. Lägger man frekvent SL-orders kan man ibland uppleva att ordrarna triggas på dagslägsta för att sedan stiga igen efter att "stoppen" har gått. Det finns flera lösningar på detta.

Sätt inte trigger price på den mest uppenbara nivån. Ofta ser man att aktier som har legat länge i en trading range avslutar denna med att bryta på nedsidan och utlöser korta stop-loss orders strax före aktien reverserar och bryter på uppsidan. Detta kan lösas genom att vara uppmärksam på sådana situationer och att inte sätta stop-triggern för tätt, nedan beskrivna strategier kan också vara en lösning.
 

  1. Lägg in en kurs-alert istället för en stop-loss. När alarmet går tar du manuellt en titt på aktien och gör dig redo att sälja om nivån bryts. Om aktien reverserar kan du sätta en ny stopp och ge den en chans till. Alarm kan läggas in via Pareto Trader för mobilWeb Trader och den mer avancerade Active Trader.
  2. Lägg in en stop loss-order på bara en del av positionen, t ex. 1/3 och lägg samtidigt in ett alarm på aktien. Du säljer då inte hela posten automatiskt, men är samtidigt med och säljer en del om stopp-nivån nås. 


Med ovan steg kan du underlätta handeln med stop loss-orders och ge dig själv möjlighet att vara med i en uppgång samtidigt som du minimerar eventuelll förlust.

Riskhantering för aktier

Stop-loss är ett verktyg för att hantera risker och det finns många sätt du kan göra det på som nämnt ovan. Det är viktigt att finna ett sätt som passar din tidshorisont och ditt handelsmönster. Det kan också vara beroende på vilken fas marknaden befinner sig i, det som fungerar i en bull market är inte nödvändigtvis något som fungerar i en bear market.

Stop loss bör också kombineras med andra riskhanterings-parametrar såsom generell marknadsexponering och diversifiering. Många använder t ex långsiktiga glidande snitt för att styra sin marknadsexponering och tar ned risken om de ledande indexen går under 100- eller 200-dagarssnittet. Diversifiering (riskspridning) är också viktigt då man alltid ska vara försiktig med att lägga "alla ägg i samma korg".  

Sammanfattat kan man säga att långsiktiga trend-indikatorer kan styra din totala marknadsexponering (så mycket kapital du har i marknaden). Det kapitalet bör du fördela på flera värdepapper, se t ex fördelningen av värdepapper i Paretoportföljen

Summering

Ett vanligt råd bland aktiehandlare är att fokusera på att kontrollera nedside-risken så sköter uppsidan sig själv. Stop loss, diversifiering och en klar bild av vilka positioner du vill ta är alla viktiga komponenter. 

Stop loss är en försäkring mot att tappa onödigt mycket av ditt kapital, oavsett vad orsaken är. Det är ett skydd mot dig själv (analysen som ledde till positionen var fel), mot en dålig timing och oväntade rörelser i marknaden. Stop loss frigör kapital, minimerar tappet och ser till att du kan värdera situationen på nytt med klart huvud.

Eller för att citera den kände hedgefond-förvaltaren och en av världens rikaste män George Soros:

I’m not better than the next trader, just quicker at admitting my mistakes and moving on to the next opportunity.

Observera att ovan artikel endast ska ses som en guide för att förstå sig på handel på stop loss och ger exempel på hur man kan lägga dessa. Artikeln ska inte ses som någon form av rådgivning för din handel.

 

Vi erbjuder en ledande handelslösning online för aktier och du kan givetvis handla i samtliga bolag som ingår i vår månadsportfölj.


Som kund på Pareto får du dessutom tillgång till värdepapperskreditintradagskredit och blankning.

 

Ta kontakt med vårt online-team om du har några frågor, så hjälper vi dig att finna en handelslösning som passar dig. Du når oss på 08-402 52 10, eller genom att skicka e-post.

Relaterade artiklar:

Derfor bør du handle ETFer

Aktuellt
19-08-2016 av Karl Oscar Strøm

Paretopodden ep.26 Olje & Offshore Konferansen 2018

Pareto-TV
14-09-2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen og Christopher Mo Dege

EQNR: Sterk kontantstrøm og produksjonsvekst

Pareto-TV
20-08-2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen

Tre senaste från Pareto:

Jag önskar att få ta del av uppdateringar från Pareto-TV

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.