Gå til innholdet

Analys

International Petroleum Corporation

IPCO siktar på att upprepa succén med Lundin Petroleum

Please refer to important disclosures here.

International Petroleum Corporation (IPCO) är ett nytt oljebolag inom Lundinsfären som skapats genom en avknoppning av Lundin Petroleums producerande tillgångar i Frankrike, Malaysia and Nederländerna (dvs utanför Norge). IPCO började handlas på First North i Stockholm den 24 april, med ambitionen att byta till huvudlistan inom kort. IPCO:s strategi är att växa genom förvärv under en period när många bolag i branschen har finansiella problem till följd av de senaste årens svaga oljepris och därmed kan vara beredda (eller tvungna) att sälja kvalitetstillgångar till ett för köparen fördelaktigt pris. IPCO:s nuvarande tillgånger genererar stabila fria kassaflöden på totalt ca USD 400m 2017-2020e enligt våra estimat (dvs motsvarande bolagets hela market cap idag). Dessutom övertar bolaget inte någon skuld från Lundin Petroleum, vilket innebär att det befinner sig i en fördelaktig position att förvärva. Vi ser det som troligt att bolaget kommer låna pengar för att förvärva tillgångar under 2017. 

IPCO:s tillgångar genererar stabila fria kassaflöden på dagens oljepris


Källa: IPCO, Pareto

IPCO har starkt stöd från Lundinsfären på lednings-, styrelse- och ägarnivå. Ledningsgruppen kommer helt och hållet från Lundin Petroleum, exempelvis var IPCO:s nya VD Mike Nicholson fram till nyligen CFO på Lundin Petroleum. Styrelsen består av nyckelpersoner bakom Lundin Petroleums framgångar senaste årtiondet, såsom Lukas Lundin, Ashley Heppenstall (VD på Lundin Petroleum fram till 2015) och Torstein Sannes (tidigare chef för Lundin Norge). Lundinfamiljen har ett stort ägande i IPCO om ca 30%.

IPCO kan på många sätt ses som en reboot av Lundin Petroleum, som startades 2001/2002 genom en liknande avknoppning av ett antal tillgångar från föregångaren Lundin Oil, innan resten av Lundin Oil såldes till kanadensiska Talisman Energy. Sedan dess har Lundin Petroleum växt till ett av de största oberoende oljebolagen i Europa, vilket har gett investerare en avkastning på 60x över de senaste 15 åren. Så även om IPCO:s nuvarande portfölj erbjuder stabila fria kassaflöden och resursuppsida till ett fördelaktigt pris idag, så handlar en investering i IPCO på medellång till lite längre sikt i stor utsträckning om att man tror att Lundinsfären kan använda sin expertis och nätverk och den nuvarande marknadssituationen med låga oljepriser till att genomföra värdeskapande förvärv. Vi ser detta som ett väldigt attraktivt erbjudande.

IPCO:s ledning och styrelse

Källa: IPCO

 

IPCO har inlett ett återköpsprogram på upp till USD 100m (motsvarande ca 25% av bolaget), framförallt för att köpa tillbaka Statoils 20.1% av de utestående aktierna (Statoil har deklarerat att man av strategiska skäl inte vill behålla sina aktier i IPCO). IPCO erbjuder existerande aktieägare att sälja tillbaka aktier till bolaget för CAD 4.77/aktie, vilket motsvarar en kurs på 32 kr. Återköpsprogrammet avslutas i slutet av maj. Vi skulle inte bli förvånade om ett första förvärv annonseras relativt snart efter att återköpsprogrammet avslutats.

 

Artikelns huvudbild är lånad från Pixabay och är inte relaterad till IPCO:s verksamhet.


 

3 siste fra Pareto:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Pareto Securities får skicka nyhetsbrev till dig. Du samtycker även till att vi får spara ditt namn, telefon och din e-postadress. Du kan läsa mer om detta i våra riktlinjer för personuppgifter.